Årets Dragon Award-vinnare

Land of Mine, regisserad av den danska regissören Martin Zandvliet, vann under lördagskvällen Dragon Award Best Nordic Film. Prissumman på en miljon kronor gör det till ett av världens största filmpris.

Nedan följer alla vinnare som belönades med priser på festivalens Dragon Award-gala.
 

 

land-of-mine-480px.jpg


DRAGON AWARD BEST NORDIC FILM
Land of Mine i regi av Martin Zandvliet och producerad av Mikael Christian Rieks vann festivalens stora pris Dragon Award Best Nordic Film. Priset finansieras av Volvo Car Group, Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad. 

Land of Mine berättar historien om en bortglömd del av den danska historien: om hur tyska krigsfångar efter krigets slut fick stanna kvar och röja de danska stränderna på de minor tyskarna placerat ut. 

Juryns motivering: Utmärkelsen går till en film som skildrar de tragiska cyklerna i krig, när vinnarna antar samma brutala tillvägagångssätt som förlorarna. En stark, förväntansfull och vacker film, som skildrar utnyttjandet av barn som tvingats in i kriget, och som avslöjar nya fakta om efterkrigstidens Danmark. 

Årets jury bestod av regissören Laurie Anderson, skådespelaren Saga Becker, regissören Christian Braad Thomsen, manusförfattaren och producenten Sigurjón Kjartansson, fotografen Anna Mykingoch Sara Norberg, chef för Helsinki International Film Festival. 

Land of Mine tilldelades även pris av Scandinavian Locations.
 

 

don-juan-collage-480px.png


DRAGON AWARD BEST NORDIC DOCUMENTARY
Årets Dragon Award för bästa dokumentär har tilldelats Jerzy Sladkowski för hans film Don Juan.

En film om 22-åriga Oleg, som bor med sin mamma Marina i Nizjnij Novgorod. Marina är tydlig med att Oleg inte lever upp till hennes förväntningar om hur en riktig man ska vara utan tycker han är en autistisk dagdrivare. I syfte att ge honom ett bättre liv och samtidigt göra honom mera ”normal” anmäler hon honom till en rad olika behandlingar, den ena mer okonventionell och överraskande än den andra. 

Motiveringen lyder: Priset går till en fängslande historia med en oförglömlig huvudperson.Den är skarp, stilsäker och vacker; modern men samtidigt förankrad i en klassisk dokumentärtradition. Filmaren har valt att skildra en sensitiv persons kamp i ett dysfunktionellt och konservativt Ryssland. I en film som får oss att ställa frågan: Vad är egentligen normalt?  Vinnaren av Dragon Award Best Nordic Documentary 2016 är Don Juan, av Jerzy Sladkowski.

Årets jury bestod av regissörerna Anna Eborn och Carl Javér samt producenten Ingvil Giske.

Juryn vill ge ett hedersomnämnande till en film med modiga konstnärliga val hos såväl foto, ljud, klippning och regi. Hedersomnämnandet går till I Remember When I Die, av Maria Bäck.

 

 

lost-and-beautiful-collage-480px.png


THE INGMAR BERGMAN INTERNATIONAL DEBUT AWARD
Årets Ingmar Bergman-pris till bästa debut har tilldelats Lost and Beautiful av Pietro Marcello.

Fåraherden Tommaso har bestämt sig för att ta hand om ett förfallet palats i Kampanien i södra Italien. När Tommaso dör kallas Commedia dell’arte-figuren Pulcinella till platsen för att uppfylla hans sista önskan – att rädda tjurkalven Sarchiapone. Tillsammans ger de sig ut på en resa genom ett svindlande vackert Italien, men också ett Italien plågat av korruption och ignorans. 

Motiveringen lyder: Utmärkelsen går till denna film för dess imponerande vision och spiritualitet, hur den får oss att tro på mänskligheten under mörka tider och för dess meningsfulla förnyelse av filmen. Årets vinnare är Lost and Beautiful av Pietro Marcello. 

Årets jury bestod av regissören Athina Rachel Tsangari, musikläggaren Mary Ramos och regissören Kristian Petri.

 

 

the-model-collage-480px.jpg


SVEN NYKVIST CINEMATOGRAPHY AWARD
Sven Nykvist-priset, som delas ut till en filmfotograf, tilldelas i år Petrus Sjövik för The Model.

Motiveringen lyder: Årets Sven Nykist-pris går till en film som radikalt förändrar rollerna för modell och fotograf. I stället för att använda sig av den franska modescenens formspråk skildrar kameran vardagen. Drömmen är att bli Chanels ansikte utåt – och det kraftfulla och analytiska bildspråket speglar en stark vilja att lyckas som modell. Årets vinnare av Sven Nykvist Cinematography Award är Petrus Sjövik för The Model. 

Juryn som utser vinnaren av Sven Nykvist-priset är den samma som för Best Nordic Film.

 

 

sparrows-collage-480px.jpg


FIPRESCI-priset 
Årets FIPRESCI-pris går till Rúnar Rúnarsson för Sparrows. Priset delas ut av internationella filmkritikerförbundet och går till en av filmerna i tävlingen Dragon Award Best Nordic Film. 

Motiveringen lyder: Priset går till en ärlig, oförutsägbar och vackert iscensatt film om tonåringar som växer upp i ett litet samhälle präglat av konflikter över generationer. Vinnaren av The Fipresci Award 2016 är Sparrows av Rúnar Rúnarsson.

I juryn satt Blagoja Kunovski (Makedonien), Maria Ulfsak-Seripova (Estland) och Jon Asp (Sverige).

 

 

yarden-collage-480px.jpg


LORENSPRISET
Årets Lorenspris tilldelas Emma Åkesdotter Ronge, producent för årets invigningsfilm Yarden.

Motiveringen lyder: Utmärkelsen går till en producent som uppvisat mod, kurage och en stark intuition utöver det vanliga. I en jämn och väl utförd film med ett starkt driv skildras den hårda verkligheten med en unikt uttryckssätt som stundtals blommar ut till poesi. Vinnaren av Lorenspriset 2016 är Emma Åkesdotter Ronge, för Yarden.

Juryn bestod av Ali Boriri, STOPP, Rebecka Lafrenz, producent och Sara Norberg, Helsinki International Film Festival.PUBLIKENS VAL: LÅNGFILM
Den andra mamman av Anna Muylaert tilldelades Publikens pris för bästa långfilm.

Under festivalveckan röstar publiken fram sin favorit ur programmet. 2016 tilldelas det den brasilianska regissören Anna Muylaert för hennes film Den andra mamman. Muylaert har också besökt Göteborg under festivalen.


PUBLIKENS VAL: BÄSTA NORDISKA FILM
Welcome to Norway! av Rune Denstad Langlo tilldelas Publikens pris för bästa nordiska film.

Welcome to Norway var en av de nominerade bidragen till Dragon Award Best Nordic Film och tilldelas publikens pris för den nordiska tävlan. 
 

 

lisaholmqvist-480px.jpg


DORIS-priset 
Tidigare under lördagen delades årets DORIS-pris ut. Det gick i år till Lisa Holmqvist, som gjort musiken till Flocken.

Lisa Holmqvist är kompositör, konstnär och sångerska. Priset, som förutom äran består av 10 000 kronor, får hon för sitt arbete med filmen Flocken


BONNIE-STIPENDIET
Nyinstiftat stipendie till en ung filmare som medverkar i årets kortfilmsprogram. 2016 års vinnare är Mikael Bundsen.

Bonnie-stipendiet på 20 000kr är grundat av regissören Andreas Öhman och Göteborg Film Festival. Stipendiet tilldelas en ung filmarbetare som medverkar i årets kortfilmsprogram. Stipendiaten ska ha uppvisat särskilt stort engagemang, kämpaglöd och vilja att fortsätta göra film till varje pris. Mikael Bundsen medverkade vid årets filmfestival med filmen Mamma vet bäst, som också var en av de nominerade filmerna i Startsladden.

Motiveringen lyder: En brinnande passion för att ständigt utforska, utveckla och återupptäcka kortfilmsgenren – den här filmskaparen har uppvisat både bredd och höjd. Att aldrig ge upp, ständigt utvecklas och återuppfinna filmskapandet – denna regissör kommer alltid att vara en vinnare.PRISER SOM REDAN DELATS UT...

Nordic Honorary Dragon Award gick i år till Susanne Bier som tog emot sitt pris vid en Master Class 30 januari. Honorary Dragon Award tilldelades Tom Hooper som tog emot utmärkelsen på Stora Teatern 3 februari. 

Årets Startsladden-vinnare blev Maximilien Van Aertryck och Axel Danielson för filmen Hopptornet. Publikens pris för bästa kortfilm gick till Joanna Rytel för hennes film Moms on Fire. Kortfilmspriserna delades ut vid Startsladdengalan 31 januari.

Svenska kyrkans Angelospris på 50 000 kronor gick till Flickan som räddade mitt liv i regi av Hogir Hirori och delades ut den 2 februari.

Göteborgs Stora Filmpris på 50 000 kronor delades ut till Min Lilla Syster. Regissören Sanna Lenken tog emot priset vid festivalens invigning 29 januari.

Mai Zetterling-stipendiet på 200 000 kr gick till Linda Västrik och delades även det ut vid festivalens invigningscermoni. 


MER BILDER FRÅN GALAN HITTAR DU HÄR

 

dragonaward_violettakovacka_2.jpg
land-of-mine-collage-606px.jpg
winner.jpg