Årets Dragon Award-vinnare

Sameblod, regisserad av Amanda Kernell, vann på lördagkvällen Dragon Award Best Nordic Film. Prissumman på en miljon svenska kronor gör det till världens största filmpris. Presenting partner av priset är Volvo Car Group som tillsammans med Västra Götalandsregionen och Göteborg Stad finansierar priset.

Här är alla vinnare som belönades med priser på årets Dragon Award-gala.
 

15_sameblod_still_credit_print_480.png


DRAGON AWARD BEST NORDIC FILM
Sameblod berättar historien om den samiska tonårsflickan Elle Marja (Lene Cecilia Sparrok) som bestämmer sig för att ge upp sin samiska identitet och söka ett nytt liv i Uppsala.

Motiveringen lyder: Priset tilldelas en film med ett universellt tema som kommuniceras genom en smärtsam aktuell porträttering av en minoritetskamp. Huvudkaraktärens resa, de svåra valen och uppoffringarna hon måste göra är inte bara väldigt väl dramatiskt grundade, men lyckas också med att berätta en gripande historia om identitet i en hård historisk kontext. En imponerande debutfilm med ett kraftfullt framförande i huvudrollen.

Årets jury bestod av Ita Zbroniec-Zajt, filmfotograf, Hisham Zaman, regissör, Jacob Neiiendam, konstnärlig ledare CPH:PIX och Margrét Örnólfsdóttir, manusförfattare.
 

the-war-show.-still-03_480.png


DRAGON AWARD BEST NORDIC DOCUMENTARY
I The War Show berättar radiojournalisten Obaidah Zytoon personligt och drabbande om hur den arabiska våren och kriget i Syrien påverkat henne och hennes vänner.

Motiveringen lyder: Priset tilldelas en storslagen och kompromisslös film som med hjälp av ett starkt material ger röst åt en generation på ett unikt och ihärdigt vis. Filmen är en överväldigande audiovisuell upplevelse som håller oss i ett stramt känslomässigt grepp. Vi följer en spektakulär kvinna och hennes vänner, upplever deras aptit för livet, kärleken och friheten, mot bakgrunden av ett förödande krig. Den här filmen är som en käftsmäll för oss alla. En påminnelse om att vi lever i samvaro med varandra.

Årets jury bestod av Iris Olsson, konstnärlig ledare DocPoint, Olivia Neergaard-Holm, regissör och Fredrik Egerstrand, regissör.
 

 

impossiblegirl_480.png


THE INGMAR BERGMAN INTERNATIONAL DEBUT AWARD
Årets Ingmar Bergman-pris till bästa debut har tilldelats The Impossible Picture av Sandra Wollner.

The Impossible Picture är en säregen historia om en poliosjuk flickas insikt om livets bräcklighet och en mormors änglaverksamhet.

Motiveringen lyder: Vinnaren är en film som vi ser som djärv och modig i sin form. Dess filmiska språk är särdeles unikt och lyckas kommunicera idéer utan att direkt visa dem. Den har en enkelhet som leder till en sofistikerad och djupsinnig mening.

Juryn bestod av Tran Anh Hung, regissör, Behnam Behzadi, regissör och Kerstin Brunnberg, journalist och ordförande för Stiftelsen Bergmangårdarna.

 

15_sameblod_still_credit_print_480.png


SVEN NYKVIST CINEMATOGRAPHY AWARD
Sven Nykvist-priset som delas ut till en filmfotograf går i år till Sophia Olsson för Sameblod.

Motiveringen lyder: Den vinnande filmens fotografi förstärker berättelsen med sin elegans och enkelhet. Den avancerade visuella gestaltningen stöttar handlingen. Genom den skickliga användningen av dramaturgiska grepp ramas huvudkaraktären in mot den hårda omgivningens bakgrund.

Juryn som utser vinnaren av Sven Nykvist-priset är densamma som för Dragon Award Best Nordic Film.

  

tom-of-finland_og-1_480.png


FIPRESCI-priset 
Årets kritikerpris, FIPRESCI, går till Dome Karukoski och filmen Tom of Finland. Priset delas ut av internationella filmkritikerförbundet och går till en av filmerna i tävlingen Dragon Award Best Nordic Film.

Tom of Finland var festivalens invigningsfilm och handlar om den banbrytande tecknaren och gayikonen Tuoko Laaksonen, Tom of Finland.

Motiveringen lyder: För hur regissören och hans team porträtterat en så ikonisk figurs livshistoria, hur de balanserar ett väl genomarbetat utförande och berättande, och hur de genom den skickliga användningen av musik och scenografi tar med oss på en resa genom decennierna.

Juryn bestod av Victor López González och Bodo Schönfelder.
 

 

heartstone_480.png


LORENSPRISET
Årets Lorenspris till bästa producent går till Anton Máni Svansson, Lise Orheim Stender, Jesper Morthorst och Gudmundur Arnar Gudmundsson, för filmen Heartstone.

Motiveringen lyder: Priset tilldelas en grupp producenter som bemästrat filmkonstens fundamentala känslighet. Denna vackra, sammanhängande produktion visar en obesvärad porträttering av jakten på identitet i ett konservativt samhälle. Denna film är ett utmärkt exempel på ett lyckat nordiskt samarbete.

Priset delas ut i samarbete med Focus Film och Kodak, och består av 50 st 35mm-rullar, samt framkallning.

Juryn bestod av: Ali Boriri, Focus Film, Rebecka Lafrenz, producent och Jacob Neiiendam, konstnärlig ledare CPH:PIX.

 

their-finest_og_480.png


PUBLIKENS VAL: LÅNGFILM
Their Finest av Lone Scherfig tilldelas Publikens pris för bästa långfilm. Under festivalveckan har publiken kunnat sms-rösta på sin favorit ur programmet.

Biopremiär: 24 mars
 

 

beyond-dreams_og_480.png


PUBLIKENS VAL: BÄSTA NORDISKA FILM
Dröm vidare av Rojda Sekersöz tilldelas Publikens pris för bästa nordiska film. Dröm vidare var en av de nominerade bidragen till Dragon Award Best Nordic Film. Publiken har röstat i samband med filmernas visningar.

 

Nordic Honorary Dragon Award tilldelades regissören Lone Scherfig som tog emot sitt pris på invigningsgalan 29 januari på biograf Draken.

Honorary Dragon Award tilldelades de båda regissörsbröderna Jean-Pierre och Luc Dardenne vid Dragon Award-galan.

Startsladden, årets bästa kortfilm, tilldelades Min Börda av Niki Lindroth von Bahr vid Startsladdenvisningen 31 janauri. Hon tilldelades även Publikens pris bästa kortfilm. I juryn satt Mario Adamson, ljuddesigner och kompositör, Anna Bjelkerud, skådespelare, Alex Haridi, manusförfattare, Johanna St Michaels, filmproducent och dokumentärfilmare och Erik Eger, regissör.

Angelospriset, Svenska Kyrkans pris på 50 000 kr, tilldelades Rojda Sekerzös för Dröm vidare vid filmens världspremiär 28 januari. I juryn satt Mikael Ringlander, juryns ordförande, präst och projektledare Se Människan, Kultursamverkan, Göteborgs stift, Roland Hedlund, SVT producent/projektledare, Caroline Krook, biskop emerita i Svenska kyrkan, ordförande Sigtunastiftelsen.

Göteborgs Stora Filmpris på 50 000 kr tilldelades Skörheten av Ahang Bashi vid visningen av festivalens avslutningsfilm på lördagen 4 februari. Publiken röstade fram vinnaren under visningarna av alla Guldbaggenominerade filmerna 14-16 januari.

Mai Zetterling-stipendiet på 200 000 kr tilldelades Ahang Bashi vid festivalens invigning 29 januari på biograf Draken. Stipendiet delas ut i samarbete med Konstnärsnämnden.

Doris Filmgenipris på 10 000 kr, som Doris-styrelsen varje år delas ut till ett kvinnligt filmgeni, går till China Åhlander.

Bonnie-stipendiet tilldelades Johanna Pyykkö på biograf Draken under 28 januari. Stipendiet är på 20 000 kronor och är grundat av regissören Andreas Öhman.

Nordisk Film & TV Fond Prize på 200 000 kr tilldelades den norska tv-serien Nobel och huvudmanusförfattarna Mette M. Bølstad och Stephen Uhlander.

 

ss-guest-sameblod-2.jpg
15_sameblod_still_fotograf_print.jpg
15_sameblod_still_credit_print.jpg