Brasiliansk filmbonanza på Kulturkalaset

Vi spänner upp duken på Kronhusgården och gör om förra årets succé med utomhusbio under fem kvällar på Kulturkalaset. Blickarna riktas denna gång mot Brasilien då vi bland annat bjuder på gangsterodyssén Guds Stad, dystopisk science fiction signerat Terry Gilliam och den slående vackra Mitt hem är Copacabana från 1965 som även belönades med en Guldbagge.

Filmkalaset drar igång tisdagen 16 augusti med publikprisvinnaren från 2016 års Göteborg Film Festival Den andra mamman av Anna Muylaert. Missa inte heller filmquizet en kvart innan visningarna på fredag och lördag.

Lördagen bjuder dessutom på ett fullspäckat program för de allra minsta med workshop och filmvisningar på Trädgårdsföreningen.
 

Program utomhusbio - gratis för alla!

 

den-andra-mamman-tumnagel.png


DEN ANDRA MAMMAN
Tisdag 16 augusti // 21.45 // Kronhusbodarna
Anna Muylaerts film har älskats världen över och vann publikpriset på Göteborg Film Festival 2016. Val har jobbat som hembiträde sedan hon lämnade sin hemstad och dotter i norra Brasilien för 13 år sedan med hopp om att skaffa ett bättre liv. När Vals dotter Jessica kommer till Sao Paolo för att plugga, börjar hon vända upp och ner på Vals familjesituation, där alla vet vilka regler som gäller mellan herrskap och tjänstekvinna. Ett otroligt starkt och vackert porträtt av det nutida Brasilien där de som varit mest utsatta äntligen får möjligheten att skaffa det värdefulla liv som alla har rätt till.

Spelfilm. Regi: Anna Muylaert. Brasilien 2015. Språk: Portugisiska, svensk text. Längd: 1 tim 52 min. Originaltitel: Que horas ela volta?

TRAILER
 

 

copacabana-tumnagel.png


MITT HEM ÄR COPACABANA
Onsdag 17 augusti // 21.45 // Kronhusbodarna
Den legendariske filmskaparen Arne Sucksdorffs Guldbaggebelönade film följer fyra hemlösa barn i Rio de Janeiros slumområden, och är en av den svenska filmhistoriens allra vackraste filmer. I både poetiska och realistiska bilder skildrar Sucksdorff de utsatta barnens lek, humor och livsglädje, bland annat genom filmens mest klassiska scen: den magiska drakduellen på stranden där de fattiga pojkarna kapar rikemansbarnens lyxdrakar för att sedan sälja dem för en spottstyver.


Spelfilm. Regi: Arne Sucksdorff. Sverige 1965. Språk: Svenska, portugisiska, svensk text. Längd: 1 tim 28 min.
 

 

brazil-tumnagel.png


BRAZIL
Torsdag 18 augusti // 21.45 // Kronhusbodarna
Skrivbordsslaven Sam Lowry dras in i en Orwellsk mardröm när en fluga fastnar i tryckpressen och förvandlar ett T till ett B – vilket leder till att den oskyldige Archibald Buttle arresteras medan den galne VVS-terroristen Archibald Tuttle går fri. Terry Gilliams klassiska sci-fi noir är en lika bittert humoristisk som hysterisk berättelse om frihetskamp, kärlek och pappersarbetesbesatthet. Här ryms varken brasilianska stränder eller favelor, men väl ett ledmotiv med Ary Barrosos slagdänga ”Brazil”.

Spelfilm. Regi: Terry Gilliam. Storbritannien 1985. Språk: Engelska. Längd: 2 tim 12 min.

TRAILER
 

 

guds-stad-tumnagel.png


GUDS STAD
Fredag 19 augusti // 21.45 // Kronhusbodarna // FILMQUIZ KL 21.30!
Skimrande, skitigt och stundtals ohyggligt epos om Rio-favelan Cidade de Deus, ”Guds stad”, där de bollkickande grabbarna snart inser att chansen att bli den nye Pelé är minimal. Denna gangsterodyssé spänner från 60- till 80-tal, spelas ypperligt av amatörer, har ett fantastiskt soundtrack av samtida brasil-hits och tilltar bara i sprängkraft. Scorsese skulle vara stolt över att ha gjort den: Firmino da Hora som ”Lille Zé” är en långt mer otäck Joe Pesci än Pesci själv. Starka nerver rekommenderas åskådaren, som inte lär glömma detta Walter Salles-producerade fynd.

Spelfilm. Regi: Fernando Meirelles. Brasilien 2002. Språk: Portugisiska, engelsk text. Längd: 2 tim 10 min. Originaltitel: Cidade de Deus.

TRAILER
 

 

neon-bull-tumnagel.png


NEON BULL
Lördag 20 augusti // 21.45 // Kronhusbodarna // FILMQUIZ KL 21.30!
Vaquejada heter den brasilianska form av rodeo där två män som rider barbacka försöker välta en tjur genom att dra den i svansen. Iremar är en del av denna kringresande machokultur, och han ägnar djuren och det tuffa fysiska arbetet dygnets alla ljusa timmar. Men på nätterna plockar han fram symaskinen och en helt annan sida av sig själv och syr fantastiska kreationer åt sin flickvän Galega som arbetar som dansare. Neon Bull är en helt unik och otroligt vacker och sinnlig film som utmanar machokulturen och våra invanda föreställningar.

Spelfilm. Regi: Gabriel Mascaro. Brasilien/Uruguay/Nederländerna/Spanien 2015. Språk: Portugisiska, svensk text. Längd: 1 tim 41 min. Originaltitel: Boi neon. I samarbete med Hagabion och Folkets Bio.

TRAILER

 

 

society-webb.png


CAFÉ SOCIETY
New York och Hollywood under 1930-talet, en period av pulserande nattliv, filmstjärnor, playboys, gangsters, fantastisk musik och mycket glamour. Eftersom han får det allt svårare att stå ut med sina gnabbande föräldrar, sin gangsterbror och familjens guldsmedsaffär, känner Bobby Dorfman (Jesse Eisenberg) att han behöver ett miljöombyte. Han beslutar sig för att åka till Hollywood och besöka sin inflytelserika morbror Phil (Steve Carell) som arbetar inom filmbranschen. Han blir snart förälskad i Vonnie (Kristin Stewart), som tyvärr redan har en pojkvän. Kommer han någonsin få uppleva sann kärlek?

Regi: Woody Allen
Språk: Engelska

Längd: 1 tim 36 min
Svensk biopremiär 7 oktober


TRAILER


Visningen är gratis och börjar kl 12.00 på Göta torsdagen den 18 augusti (biljetter hämtas 30 min innan visningen). Görs i samarbete med SF Bio och Scanbox Entertainment Sweden AB (distributör).

ÖVRIGA FILMVISNINGAR PÅ BIO GÖTA UNDER KULTURKALASET
Startar kl 12.00 och biljetter hämtas 30 min innan filmstart (max 2 per person)

16 aug // Fabergé: A life of its Own
16 aug // inspelad Opera Rigoletto
17 aug // Förhandsvisning: Fäktaren
19 aug // Förhandsvisning: Florence
20 aug // Angry Indian Godesses
20 aug // Sultanen
21 aug // Förhandsvisning: Love and Friendship

 

Se och gör film med Göteborgs Lilla Filmfestival

 

lilla-kulturkalaset-webb.png


Lördagen blir en spännande dag för barnen med filmvisningar och filmworkshop i Trädgårdsföreningen med start kl 12. Missa inte chansen att bli en mästare på att berätta och göra film då två filmpedagoger från Barnfilmskolan finns på plats för att lära ut grunderna i filmskapande.

12.00-12.30 Filmvisning: Tänk om...
En animerad film för den allra yngsta publiken. Följ med i berättelserna om djurliv, busliv och om att få vara nära. En kärleksförklaring till relationen mellan liten och stor och till lusten att ge sig ut på fantasifulla, fantastiska äventyr. Baserad på Lena Sjöbergs August-nominerade barnbok.
Regi: Linda Hambäck
Berättare & sång: Nina Persson
(Barntillåten) Se trailer

12.45-13.15 Filmvisning: Lea och skogspiraterna

När Leas lillebror försvinner i skogen måste hon trotsa sin rädsla för skogen och bege sig ut för att leta efter honom. Hon träffar kapten Bik, en liten maskliknande varelse som påstår sig vara en skogspirat med en armé på tusen pirater. Vik och Dot, de två andra piraterna, upprätthåller kaptenens illusion om att vara många, genom att förflytta sig snabbt när han räknar dem. Lea och skogspiraterna är ett roligt äventyr som utspelas i den magiska nordiska skogen.
Regi: Maria Avramova 
(Barntillåten) Se trailer

14.00-18.00 Öppen filmworkshop

Genom kreativa, spännande och roliga uppdrag kommer du att bli en mästare på att berätta och göra egna små filmer! Två filmpedagoger finns på plats för att hjälpa dig att utifrån ditt eget perspektiv berätta och uttrycka dig via bilden. IPods finns att låna på plats, men ta gärna med egen kamera eller iPad (med iMovie eller liknade) om du har.

Varmt välkomna!

guds-stad-webb.png
neon-bull-webb.png
den-andra-mamman-webb.png
copacobana-webb.png
society-606.png
brazil-webb.png