China Åhlander tilldelas Doris Filmgenipris

Utmärkelsen årets Dorisgeni 2016 går till producenten China Åhlander för hennes långa produktion av originella berättelser med kvinnor i fokus.

Prisutdelningen ägde rum lördagen 4 februari på biograf Draken i Göteborg, i samband med visningen av Göteborg Film Festivals avslutningsfilm. Prissumman är på 10 000 kronor.

Motiveringen lyder: Att skapa film kan vara att våga lyfta fram problematik och perspektiv som det annars lätt blundas för. Att skapa film kan vara att lyfta fram bilder och berättelser som fram till det unika filmskapandet varit osynliga och väntat på att få bli berättade.

Årets Dorisgeni lyckas på ett genialiskt vis kombinera engagemang i lokala, nationella och globala frågor med en hög konstnärlig kvalitet, samtidigt som hon utmanar praxis vad gäller att kombinera en bra arbetsmiljö under inspelning med de ekonomiska ramar som dagens filmbransch har.

Årets Dorisgeni har en gedigen erfarenhet från flertalet yrken inom filmproduktion och har som mästerlig producent för filmer som
Äta, sova, dö, Flykting 532 och Min faster i Sarajevo nått ut med sin envisa och briljanta strävan om att förändra världen till det bättre.”

Priset årets Dorisgeni delas ut av Doris Film som sedan 1999 verkar för en jämställd filmbransch. Priset har instiftats för att synliggöra kvinnliga genier inom film och för att få kvinnor, i samma utsträckning som män, att geniförklara varandra.

Tidigare genier är bland andra Bianca Kronlöf, Ewa Cederstam och Andrea Östlund.

20170204-web-china-ahlander-gb.png