Festivalfilmer på bio

Den 39:e festivalen är sorgligt nog över. Under den 11 dagar långa filmfesten visades 450 filmer från hela 84 länder. Missade du någon av pärlorna i programmet har några redan gått upp på biografer runt om i landet. Dessutom finns några titlar att se på festivalens digitala filmkanal Draken Film – där det fylls på med filmer kontinuerligt.

Här är några festivalfilmer som gått upp på bio: 

BROOKLYN
I början av 1950-talet tar Eilis (Saoirse Ronan) båten från sin irländska småstad för ett bättre liv i Brooklyn. Efter ett tag avtar hemlängtan och hon blir djupt förälskad i arbetarkillen Tony (en Marlon Brando-inspirerad Emory Cohen). Men efter dåliga nyheter är hon tvungen att återvända hem och träffar den välbeställde Jim (Domhnall Gleeson). Hon står nu inför ett vägskäl – stanna kvar eller fortsätta sitt liv i Amerika. Nick Hornby har efter Colm Toibins roman skrivit manus till en elegant immigrantberättelse och ett osentimentalt kärleksdrama av klassiskt Hollywoodsnitt.

Se den på Capitol


DEN UNGE ZLATAN
Hade en unik förhandsvisning under festivalen. Det här är berättelsen om Zlatan Ibrahimovic innan han blev "Ibra" med en hel värld. En kaxig supertalang från Rosengård: lika karismatisk som briljant men med en vrede inom sig ständigt på gränsen att explodera ute på planen. Det är också historien om en ung pojke under konstant press från sin omgivning, som helt ensam lämnade Sverige för slå sig in i fotbollens finrum. En stenhård kamp både på och utanför planen.

Läs mer


SPOTLIGHT
Tom McCarthys grävromantiska redaktionsdrama har kallats den bästa filmen om journalister sedan Alla presidentens män. Den skildrar ”Spotlight-gruppen” som arbetar med undersökande journalistik på Boston Globe och belönades med Pulitzerpriset 2003 för sina avslöjanden om mörkade pedofilskandaler inom den katolska kyrkan.

Se den på Capitol


TRUMBO
Bryan Cranston (Breaking Bad) spelar Dalton Trumbo som på 1930- och 1940-talen tillhörde en av Hollywoods hetaste manusförfattare. En av filmhistoriens mörkaste perioder väcks här till sjudande liv med en skicklig skådespelarensemble som bland annat inkluderar John Goodman och Diane Lane.

Läs mer


ANOMALISA
Tidigare Honorary Dragon Award-mottagaren Charlie Kaufman är tillbaka. Den här gången med en animerad medelålderskris. Michael Stone, en framgångsrik föreläsare och författare kommer till Cincinnati för ett gig. Trött på tillvaron tar han in på hotell Fregoli, med en påträngande känsla av att allting upprepar sig och att inget längre berör.

Se den på Capitol


BAJSFILMEN - Dolores och Gunellens värld
Premiärvisades på Göteborgs Lilla Filmfestival veckan innan den stora festivalen. Filmen tar upp livets vardagligheter med otrolig värme och humor och är fritt baserad på Pernilla Stalfelts prisbelönta böcker.

Läs mer


DANISH GIRL
Årets Honorary Dragon Award tilldelades Tom Hooper vars nya kritikerhyllade film hade nordisk premiär under festivalen. Alicia Vikander strålar som den frisinnade danska konstnären Gerda Wegener i hans Oscarstippade, verklighetsbaserade och känslostormande drama om stor kärlek och acceptans.

Se den på Bio RoyA BIGGER SPLASH
En av festivalens italienska gäster var regissören Luca Guadagnino (Kärlek på italienska). Med sig till Göteborg tog han sin nya film A Bigger Splash. Tilda Swinton, Dakota Johnson, Matthias Schoenaerts och Ralph Fiennes syns i rollerna i detta erotiska drama om ett kärlekspar som styr kosan mot den italienska ön Pantelleria för ett par romantiska dagar, bara för att få hela semestern vänd upp och ner när en gammal vän och hans dotter plötsligt dyker upp vid huset de hyrt. När dramat tätnar börjar dessutom den pågående flyktingkatastrofen göra sig påmind på öns stränder.

Läs mer


POJKARNA
En uppväxtskildring med alla önskvärda ingredienser. Kärlek, vänskap, revolt och förvandling med en övernaturlig twist och ett sommargöteborg som kuliss. Bella, Kim och Momo är bästa vänner och trots, eller kanske på grund av, sin starka vänskap är de skolans outcasts. Inte en dag går utan trakasserier och kränkningar. Men en kväll får de i sig en magisk växt och till deras stora förvåning och fascination vaknar de dagen efter upp i pojkkroppar. 

Se den på Hagabion

Nu fortsätter filmfesten på festivalens digitala filmkanal drakenfilm.se, som fortsätter att växa både utbuds- och prenumerantmässigt. Tre av årets festivalfilmer finns redan att se på drakenfilm.se – Viaje, The Fire och Seashore. 

trumbo.jpg
zlatan.jpg
danish-webb.jpg
anomalisa2.png
spotlight.jpg
a-bigger-splash-webb.png