Filmbonanza, Björn Borg och festligheter

Filmvärldens största jippo är över för denna gång. Göteborg Film Festival hade som vanligt flera utsända som har minglat, tittat på film, arrangerat festligheter samt kryssat mellan möten. En intensiv och stjärnspäckad festival som år efter år riktar världens ögon mot sig. Vi ställde några frågor till Camilla Larsson som bland annat arbetar i programgruppen och är en av de som ligger bakom filmurvalet inför Göteborg Film Festivals 40-årsjubileum.

Göteborg Film Festival var som vanligt på plats i Cannes. Vad gör ni egentligen bland palmer och röda mattor?
- Trängs och dricker rosévin. Nej, skämt åsido, så ser vi såklart så mycket film vi bara kan. Cannes är det stora avstampet för det som ska bli Göteborg Film Festivals kommande program och det finns mängder av filmer att se. Här får man en känsla av länder och teman som är på gång. Vi är sex personer som försöker täcka in både de officiella tävlingarna, sidosektionerna och marknaden. Det snittar på fyra filmer per dag/person, med undantag för de dagar då man bara måste besöka någon trevlig tillställning och kanske bara ser tre…Det man vill hitta, förutom många oantastligt bra filmer, är den där speciella filmen, som passar ens egen personliga smak som en smäck, och som alltid kommer att bli ett minne av Cannes 2016. 

Något som det har pratats särskilt mycket om i år?
- Det har uppmärksammats att Sverige ligger så långt framme i sitt jämlikhetsarbete. Kulturdepartementet och Svenska Filminstitutet arrangerade ett seminarium med namnet 50/50by2020 och det är flera länder, finansiärer och organisationer som på allvar står redo att hoppa på tåget nu. Sedan har det pratats om skandalen, där en svensk höjdare slog ner en norsk. I alla fall i ”våra” kretsar. Och om att Shia Labeouf och Sverrir Gudnason ska spela McEnroe och Borg. En annan stor, både oroande och lugnande sak är de utökade säkerhetskontrollerna på grund av rädsla för terrorattentat. Det är också mycket mer beväpnad polis ute på gatorna, och avstängda områden, än vad det brukar vara. Jag gissar att de kan andas ut nu när festivalen är över.

Får ni med er några filmpärlor tillbaka till den 40:e Göteborg Film Festival?
- Klart vi får! Men vilka avslöjar vi inte ännu och vet framför allt inte ännu. Jag skulle nog säga att det varit mycket bra film i år. Nu återstår den intensiva processen med att bjuda in alla de filmer vi tycker passar Göteborg och hålla tummarna för positiva svar. 


EXTRA EXTRA! 
Här hittar du bilder från den nordiska branschfesten i Cannes som festivalen gör tillsammans med filmfestivalen i Haugesund. Som vanligt blev det storslagen succé med ett euforiskt DJ-battle och fest inpå småtimmarna.

GULDPALMEN TILL KEN LOACH
Festivalens stora pris Guldpalmen gick i år till den brittiska regissören Ken Loach som tävlade med filmen I, Daniel Blake som även fick avsluta 2016 års festival i Cannes till publikens jubel. På Draken Film kan du se en längre intervju med Ken Loach från 1992 när han besökte Göteborg med sin, då aktuella, film Riff Raff.

 

cannes1.jpg
camilla.png
_dsc8422.jpg
_dsc8198.jpg
_dsc8393.jpg
cannes-2016-606px.png