Första filmerna på festivalen

Tidigare i veckan presenterade vi festivalens samiska fokus, nu är det dags att berätta lite mer om de första filmerna vi visar på temat.

Programmet kommer i sin helhet först den 10 januari, men redan nu kan man alltså med fördel lägga följande filmer på minnet för att vara redo när bokningen öppnar om två månader.

 Kaisa's Enchanted Forest 
Kuun metsän Kaisa
Regi: Katja Gauriloff

Under 1930-talet får underliga drömmar den schweiziske författaren Robert Crottet att bege sig till de norra delarna av Finland. Där lär han känna den skoltsamiska sierskan och historieberättaren Kaisa. Genom ett imponerande arkivmaterial och färgstarka animationer levandegör Kaisas ättling, Katja Gauriloff, deras livslånga vänskap, skoltsamiska legender och de händelser som drastiskt kom att förändra skolternas livsvillkor under andra världskriget. 

TRAILERSameblod 
Sámi Blood
Regi: Amanda Kernell


Tonåriga Elle Marja går på en internatskola för samiska barn, där hon utsätts för rasbiologiska undersökningar och trakasseras av omgivningen. Hon bestämmer sig för att ge upp sin samiska identitet och söka ett nytt liv i söder. Amanda Kernells visuellt slående debutfilm är både ett starkt och nyanserat porträtt av en flickas uppväxt och en rasande uppgörelse med den svenska statens koloniala övergrepp mot den samiska befolkningen.

KLIPP
 Me and My Little Sister 
Sparrooabbán
Regi: Suvi West


Regissören Suvi Wests lesbiska lillasyster Kaisa har under uppväxten lidit av de konservativa och religiöst färgade värderingar som alltjämt präglar deras samiska hembygd. I en närgången och personlig dokumentär följer vi dem i deras strävan att stå upp mot de rådande normerna och ifrågasätta deras ursprung, men det blir samtidigt en utmaning som kommer slita på deras systerskap.
 


Solens son 
Son of the Sun
Regi: Gunilla Bresky

Musikern, författaren och konstnären Nils-Aslak Valkeapää blev under slutet av 60-talet en förgrundsgestalt inom den samiska kulturen. Hans modernisering av jojken, som länge dolts i det tysta, kom att göra honom välkänd även långt utanför Sápmi. Regissören Gunilla Bresky tecknar i Solens son ett finstämt personporträtt av Nils-Aslak som i hög grad personifierade den samiska kulturens kamp och återvunna stolthet under andra hälften av 1900-talet. 

stillbild4.jpg
stillbild3.jpg
stillbild1.jpg
stillbild2.jpg