Gratis utomhusbio under Kulturkalaset

Göteborg Film Festival visar film under bar himmel på Kulturkalaset

På onsdag drar det igång, Kulturkalaset i Göteborg! Och med det filmfestivalens utomhusvisningar på Kronhusgården. Ta med en varm jacka, en termos kaffe och något mjukt att sitta på så är du rustad för en fin filmupplevelse under stjärnorna.
 
I år har vi fokus på det bästa från Norden, då vi bjuder på kultfilmen Fucking Åmål, årets Dragon Award-vinnare Sameblod, festivalens pubilkprisvinnare Their Finest Hour och Kaurismäkis hyllade Ljus i natten. 
 
 
16 augusti – Their Finest Hour 
 
Their Finest Hour fick sin svenska premiär på Göteborg Film Festival i år, där den Oscarsnominerade danska regissören Lone Scherfig också belönades med det nordiska hederspriset, Nordic Honorary Dragon. Den stjärnspäckade och oemotståndliga komedin, utspelad i den propagerande brittiska filmindustrin under andra världskriget, charmade festivalpubliken som röstade fram den till vinnare av publikens pris.
 
Regi: Lone Scherfig
Språk: Engelska, svensk text. 
Längd: 1 tim 57 min. 
 
Visningen är gratis och börjar kl 21.45 på Kronhusgården. 
 
17 augusti – Ljus i natten
 
Aki Kaurismäki är en av Nordens just nu viktigaste och mest framgångsrika regissörer. I Ljus i natten tar sig an Syrienkonfliktens oundvikliga konsekvenser i form av Khaleds flykt till Helsingfors och mötet med det finska samhället. Allt i den retrodoftande noir-stil som vi kommit att förknippa med Kaurismäki. Filmen belönades med Silverbjörnen för bästa regi på Berlin festival i år.
 
Regi: Aki Kaurismäki. 
Språk: Finska, svensk text. 
Längd: 1 tim 38 min.
 
Visningen är gratis och börjar kl 21.45 på Kronhusgården.
 
 
18 augusti – Fucking Åmål 
 
Lukas Moodyssons långfilmsdebut om tonåringarna Agnes och Elins kärlekshistoria blev en enorm succé när den först gick upp på de svenska biograferna 1998. Publiken vallfärdade till biograferna, kritikerna hyllade den och priserna föll som regn. 
 
Regi: Lukas Moodysson. 
Språk: Svenska.
Längd: 1 tim 30 min.
 
Visningen är gratis och börjar kl 21.45 på Kronhusgården. 
 
Visas i samarbete med Film i Väst. 
 
 
19 augusti – Sameblod 
 
Sameblod vann miljonpriset, Dragon Award Best Nordic Film, på Göteborg Film Festival 2017 och kretsar kring tonåriga Elle Marja som nedtryckt av koloniala övergrepp bestämmer sig för att överge sitt samiska ursprung och fly söderut. Amanda Kernells debut är en visuellt slående film som, trots att den skildrar ett sedan länge passerat 30-tal, känns lika aktuell i det nutida Sverige. 
 
Regi: Amanda Kernell 
Språk: svenska 
Längd: 1 tim 50 min. 
 
Visningen är gratis och börjar kl 21.45 på Kronhusgården. 
Kulturkalasets sommarbio 2016