Guy Maddins vansinniga visioner

The Forbidden Room är en hisnande odyssé genom den förlorade filmhistorien och Guy Maddins mest sanslösa projekt någonsin.

Några av filmhistoriens största filmer kommer ingen någonsin att se. Mängder av film har försvunnit upp i rök. Detta bekymrar Guy Maddin, den vansinniga filmskaparen som under sin karriär återupplivat stumfilmsgenren genom semi-dokumentärer och kuriösa kortfilmer.

I The Forbidden Room har Guy Maddin försökt återuppliva filmhistoriens döda delar genom paranormala seanser tillsammans med skådespelare som Matthieu Amalric och Charlotte Rampling, resultatet är en hisnande odyssé genom en förvriden historieskrivning av förmultnat källmaterial.

– Inspelningen av The Forbidden Room gjordes som en konstinstallation, alla scener spelades in inför publik på konstmuseer, varje dag gjorde vi en remake av en försvunnen film, ibland kunde vi utgå från ett bevarat manus, ofta fick vi bara improvisera kring filmens titel, som Dwain Espers försvunna film How to Take a Bath från 1937.

The Forbidden Room börjar som en instruktionsfilm för badkarsbad för att plötsligt förvandlas till ett syrefattigt ubåtsdrama på havets botten där besättningens sista hopp är att suga i sig syret som lagrats i luftbubblorna i deras pannkakor – plötsligt dyker det upp en förvirrad skogshuggare på jakt efter en kvinna i nöd. Och så fortsätter det.

– The Forbidden Room består egentligen av 17 adaptioner av försvunna filmer, sedan har vi vävt samman dem, historier inuti historier som går in och ut ur varandra.

Hopkoket av Guy Maddins alternativa filmhistorieskrivning är förbryllande och förvirrande, inte minst som många av figurerna lider av någon form av minnesförlust. Men greppet blir också en metafor för vår västerländska förståelse för filmhistorien.

– Tematiken kring amnesi rimmar ganska bra med det faktum att filmerna som filmen bygger på också är bortglömda och försvunna. I länder som Bolivia, Kamerun och Kambodja fanns en gång stora filmindustrier där det producerades en massa film, men där nästintill ingenting bevarats för eftervärlden. Jag blev väldigt uppspelt av den här tanken, att det finns en massa film med perspektiv, idéer och tankar som vi helt tappat bort. Jag träffade Luce Vigo, Jean Vigos dotter, och fick några av hennes fars manus till ofärdigställda filmer som han aldrig hann göra innan han dog 29 år gammal. Allt fantastiskt som gått förlorat, tänk dig då Kambodjas förlorade filmskatt, ett land där röda khmererna eldade upp filmarvet och dödade regissörerna i ett folkmord och filmmord som saknar motstycke.

Olle Agebro

THE FORBIDDEN ROOM
Fredag 29 jan // 17.30 // Frölunda Kulturhus
Måndag 1 feb // 23.00 // Draken
Tisdag 2 feb // 20.30 // Biopalatset 10
Söndag 7 feb // 10.00 // Biopalatset 2

KÖP BILJETT


THE 1000 EYES OF DR. MADDIN
Tisdag 2 feb // 13.00 // Biopalatset 8
Onsdag 3 feb // 17.45 // Biopalatset 8
Torsdag 4 feb // 10.15 // Biopalatset 8

KÖP BILJETT

 


 

guy-maddin-01-2.png
the_hidden_room.jpg