Här är de nominerade till Startsladden 2017

Åtta filmer har valts ut att tävla i 2017 års upplaga av Göteborg Film Festivals kortfilmstävling Startsladden. Vinnaren går hem med över en halv miljon svenska kronor i form av kontanter och filmteknik, och koras vid en prisceremoni 29 januari.

Göteborg Film Festival är Sveriges största arena för svensk kortfilm och varje år premiärvisas drygt 50 nya kortfilmer under de elva festivaldagarna. De Startsladden-nominerade filmerna är några av festivalens mest populära med stort publiktryck. Visningarna är slutsålda varje år.
Bland tidigare vinnare finner vi Hopptornet av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck (bilden), Värn av John Skoog (2015) och Pussy Have the Power av Lovisa Sirén (2014).

– Kvaliteten och mångfalden i årets urval visar att svensk kortfilm är i absolut världsklass. Vi är väldigt stolta över att kunna presentera ett så intressant och utmanande startfält, som innehåller både väletablerade regissörer och filmare som för många är nya bekantskaper. Det har varit svårare än någonsin att välja ut bara åtta filmer, det är ett fantastiskt kortfilmsår i år! säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare Göteborg Film Festival.

Vid prisceremonin 29 januari kommer de nominerade filmerna premiärvisas på biograf Draken, där Startsladden-priset delas ut av juryn innan det blir efterföljande mingel på Kafé Magasinet på Andra Långgatan. Under minglet delas även Publikens pris ut.

Bakom priset står Svenska Filminstitutet, SVT, Teaterförbundet, Gothenburg Studios, Folkets Bio, Film Väst, Independent Kostym och Shoot&Post.

Läs mer om de åtta nominerade filmerna nedan.


Turkkiosken 
Regi: Bahar Pars
När Asal ifrågasätter sin kollegas ordval blir det dålig stämning på det kreativa innerstadskontoret. Med fantastisk känsla för de små uttrycken gestaltar Bahar Pars strukturell rasism i en provocerande vardaglig situation.

Bahar Pars är född i Shiraz, Iran, och är skådespelare och regissör. Hon guldbaggenominerades i kategorin Bästa kvinnliga biroll för insatsen i En man som heter Ove. Hennes första kortfilm Rinkebysvenska visades på festivalen 2015.
 


Speldosan
Regi: Johannes Nyholm
Familjen är på solsemester i Danmark för att fira dotterns födelsedag. Dålig mat och en speldosas förtrollade toner lägger sordin på resan. Johannes Nyholm balanserar skickligt mellan humor och svärta och skapar sin egen skruvade genre.

Johannes Nyholm är konstnär och regissör baserad i Göteborg. Han driver eget produktionsbolag och har regisserat musikvideos, kortfilmer (Las Palmas, Dockpojken, Drömmar från skogen) och nyligen sin första långfilm, Jätten.
 


Förebilder
Regi: Elin Övergaard

Modellagenten Evan försöker göra en god gärning under en modefotografering. Lysande ensemblespel som spelar med förutfattade meningar om upprätthållandet av skeva ideal. En film som leker med våra egna dömande blickar.

Elin Övergaard är född i Uppsala och delvis uppvuxen i Utah, USA. Har jobbat som regiassistent på flera produktioner och tidigare regisserat bland annat kortfilmerna Gryning, Antingen-eller och Kontroll.  

 

Min börda
Regi: Niki Lindroth von Bahr

Ett köpcentrum vid en stor motorväg utgör platsen för en apokalyptisk musikal. Formsäker animation till autotune-musik framförd av Klungan. Om befrielse genom den stora katastrofen.

Niki Lindroth von Bahr, född 1984, är animatör bosatt i Stockholm. Hennes filmer Simhall och Tord och Tord har visats på filmfestivaler runt om i världen. Tord och Tord var också nominerad till bästa kortfilm på Guldbaggegalan 2011.
 


Studio 5
Regi: Axel Danielson & Maximilien Van Aertryck
Vad händer när livestudion inte är live på SVT? En dokumentär om TV-studion som en arbetsplats som sysslar med en daglig föreställning, en show där innehållet är nyhetshändelser från världen. Och vad blir det för väder?

Axel Danielson föddes 1976 i Vittskövle och Maximilien Van Aertryck 1989 i Paris. Sedan 2013 samarbetar de på Plattform Produktion i Göteborg. "Vår ambition är att bilderna vi producerar har ett kritiskt och humoristiskt förhållningssätt till de bilder som vi är omgivna av”.


Stay Ups
Regi: Joanna Rytel
En medelålders kvinna ska återigen få nattligt besök av en yngre kille. Barnet är som vanligt i vägen. Joanna Rytel finkalibrerar sin drypande humor i en film om sexuell frustration under småbarnsåren.

Joanna Rytel är en konstnär som examinerades 2004 från Konstfack i Stockholm. Genom konsten tar hon sig an ämnen som kön, makt och identitet.  


Push It
Regi: Julia Thelin
I gymnastiksalen är Adam kung. När Hedda utmanar hans position får det inte den effekt hon förväntar sig. Träffsäkert och talande om vad som uppfattas och uppskattas och hur gruppen upprätthåller hierarkiska strukturer.

Julia Thelin är född 1991 och har en bakgrund som dansare. Hon gick filmlinjen på Fridhems folkhögskola och manusutbildningen på Broby Grafiska och examinerades 2015.


Stranded
Regi: Viktor Johansson
Under flykten fick Tariq höra talas om en ö, på andra sidan isen, där flyktingar är välkomna att börja bygga ett nytt samhälle. Tillsammans med sin vän Nathalie tar de sikte mot den utopiska platsen. Med nerv och känsla för autencitet gestaltar Viktor Johansson människor i samhällets utkant.

Viktor Johansson, född i Lidköping, bor nu i Dalkarlså - Västerbotten, där också Stranded är inspelad. 2014 fick han stor uppmärksamhet med Under Gottsunda, som distribuerades med tidskriften FLM, och följdes upp året därpå av premiären Himmel över Flogsta på Göteborg Film Festival.  

startsladden400x600.png