Hon vann årets Startsladden!

Niki Lindroth von Bahr tilldelades ikväll kortfilmpriset Startsladden för sin film Min börda på Göteborg Film Festival. Priset är värt cirka 600 000 kronor i form av filmteknik och kontanter och är ett av världens största kortfilmspriser.

Juryns motivering löd: ”I en tid när verkligheten stundtals känns absurd kan det absurda uttrycket kännas verkligare än realismen. Med stor originalitet i bild, ljud och text skildrar denna film den förlamande tristessen av att leva i ett samhälle där allt finns, utom gemenskap. Den stora lilla människan som instängd i sin egen bubbla flyter genom ett kallt universum. Med sjungande fiskar. Och ett steppnummer. 2017 års Startsladden tilldelas Min börda.”

Min börda är en formsäker animation till auto-tune musik framförd av Klungan. Ett köpcentrum vid en stor motorväg utgör platsen för en apokalyptisk musikal. Om besfrielse genom den stora katastrofen. Priset finansieras av Sveriges Television, Svenska Filminstitutet, Gothenburg Studios, Film i Väst, Teaterförbundet, Folkets Bio, Independent Kostym, Red Rental by Maan och Shoot & Post.

Startsladdens jury bestod i år av Mario Adamson, Anna Bjelkerud, Alex Haridi, Johanna St Michaels och Erik Eger.

Göteborg Film Festival är Sveriges största arena för svensk kortfilm och varje år premiärvisas drygt 80 nya kortfilmer under de elva festivaldagarna. De Startsladden-nominerade filmerna är några av festivalens mest populära med stort publiktryck och visningarna är slutsålda varje år.

Publikens pris delas ut på Startsladdengalan senare ikväll.

startsladden_niki.jpg