Jackie smyginviger festivalen!

Fredagen den 27 januari invigs den 40:e upplagan av Göteborg Film Festival. Men som traditionen bjuder blir det också en smyginvigning på biografen Draken kvällen innan. Denna gång med den svenska premiären av Pablo Larrains Jackie, med en formidabel Natalie Portman i huvudrollen. Festivalen kommer även premiärvisa Benedict Andrews uppmärksammade Una med Rooney Mara och Ben Mendelsohn, samt den nyligen bortgångne polske mästerregissören Andrzej Wajdas sista film Afterimage.

Den chilenske regissören Pablo Larrain som under många år framgångsrikt berättat om sitt hemland Chile ur överraskande vinklar tar sig nu an USA. När han i sin första amerikanska film följer Jackie Kennedy veckorna efter mordet på hennes make är det inte bara Natalie Portmans kraftfulla porträtt som etsar sig fast, utan också skildringen av mytskapande och trauma.

Jackie är byggd kring en intervju som presidenthustrun gjorde för tidskriften Life och förmedlar sorgens overklighet i gryniga närbilder och ett kakofoniskt musikspår. Överlämningen av Vita huset från ett sofistikerat presidentpar till vad som på sin tid beskrevs som oborstat söderfolk antar dessutom ett särskilt politiskt eko. Göteborg Film Festival har tidigare visat Pablo Larrains Tony Manero, Post Mortem och No.
 

Dessutom premiärvisar vi följande filmer på festivalen:
 

una-rooney-mara.jpeg

 

UNA
 

En lysande Rooney Mara konfronterar sitt förflutna i denna isande psykologiska thriller, baserad på David Harrowers prisbelönta pjäs.


En dag dyker plötsligt Una (Rooney Mara) upp på Rays (Ben Mendelsohn) arbetsplats. Tio år tidigare var de grannar, och Ray förstörde den då 13-åriga flickans liv. Nu är hon vuxen och vill ställa honom till svars. Den erkända teaterregissören Benedict Andrews (berömd för sina banbrytande Shakespeareuppsättningar) filmdebuterar med en psykologisk djupdykning där luften vibrerar mellan de nyansrikt tecknade karaktärerna. Mara och Mendelsohn briljerar i en film som utan sensationalism eller förenkling ställer svåra moraliska frågor om övergrepp och skuld, ackompanjerat av stilsäkert bildberättande och PJ Harvey. Benedict Andrews kommer till Göteborg för att presentera den svenska premiären av Una.
 

Regi: Benedict Andrews
I rollerna: Rooney Mara, Ben Mendelsohn, Riz Ahmed
Längd: 1h 34 min 
Svensk biopremiär: våren 2017
Distribution: NonStop Entertainment

 

 

afterimagewebb.jpg


AFTERIMAGE

En av Polens och hela Europas mest betydande filmregissörer har gått ur tiden. Med filmer som Aska och diamanter (1958), Marmormannen (1977) och Katyn (2007) har Andrzej Wajda gjort ett outplånligt avtryck i filmhistorien. 

Hans sista film Afterimage är baserad på den verkliga historien om den kompromisslöse avantgardistiske konstnären Wladyslaw Strzeminski (här mästerligt porträtterad av Boguslaw Linda) och hans vägran att foga sig under Stalinerans förtryck. Men filmen är inte bara en spännande historia från det förflutna, som alltid hos Wajda handlar det om den tid vi lever i idag. Och inte minst om parallellerna mellan då och nu, och vår tids hot mot demokrati och yttrandefrihet som känns oroväckande bekanta i ett historiskt perspektiv.

Regi: Andrzej Wajda
I rollerna: Boguslaw Linda, Bronislawa Zamachowska, Zofia Wichlacz
Längd: 1h 38 min
 

Hela programmet släpps den 10 januari.

jackie_-_photo_1_stcphanie_branchu.jpg