Japan i fokus

Japan står i fokus på kommande Göteborg Film Festival. 2015 års upplaga kommer att presentera ett brett och varierat panorama över den japanska samtidsfilmen. Vad sägs om en galen bombastisk hiphopmusikal – och mycket mer!

– Japan är ett väldigt fascinerande och intressant filmland som aldrig slutar överraska och verkligen förtjänar mer uppmärksamhet. Den japanska filmen har en stolt tradition och befinner sig just nu i en spännande situation. Diskussionen om de nationalistiska och militaristiska stämningar som växt i Japan de senaste åren har även slagit igenom i filmkulturen, samtidigt som kvinnliga regissörer börjar blir vanligare i vad som har varit en av världens mest mansdominerade filmindustrier, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival.

Festivalen kommer visa nya filmer av japanska mästare som Naomi Kawase och Takashi Miike, men även unga regissörer som nya stjärnskottet Kiki Sugino. Ett annat utropstecken är den färgsprakande gangstermusikalen Tokyo Tribe av Sion Sono.

Här följer ett axplock av filmerna i festivalens japanska fokus.

 

still_the_water_530_px.jpg

STILL THE WATER

Futsume No Mado (Japan 2014)
Regi: Naomi Kawase

16-årige Kaitos föräldrar har skilt sig och han saknar sin pappa som flyttat till Tokyo, långt från den ö där han bor kvar med sin mamma. Kaito tillbringar mycket tid med jämnåriga Kyoko som längtar efter att ta deras förhållande ett steg längre. Kyokos mamma har cancer och i ett samhälle som fortfarande präglas av gamla traditioner, blir hennes dödskamp en social tilldragelse. Naomi Kawase, som har räknats till Japans främsta regissörer ända sedan debuten med Suzako (GFF 1998), berättar i sin senaste film sällsynt nyanserat om vuxenblivande och familjeliv. I fantastiska bilder med havet ständigt närvarande följer vi den eviga cirkeln av födelse, liv och död, och urskiljer en tydlig känga åt den moderna civilisation som okänsligt trasar sönder det heliga kretsloppet.

TRAILER      KÖP BILJETT

 

kingdom_hi_res_530px.jpg

THE KINGDOM OF DREAMS AND MADNESS

Yume To Kyoki No Ohkoku (Japan 2013)
Regi: Mami Sunada

Den nedläggningshotade Studio Ghibli har varit en av världens mest älskade filmstudior sedan den grundades 1985 av Hayao Miyazaki och Isao Takahata. Duon har regisserat en lång rad fantastiska animefilmer som Spirited Away, Min granne Totoro och Eldflugornas grav, och anses vara två av filmhistoriens allra bästa animatörer. I The Kingdom of Dreams and Madness låser Mami Sunada upp dörren till den magiska studions hjärta och bjuder in oss till ritbordssessioner, gymnastikstunder och annat arbete med de två jätteprojekt som kan vara studions sista: Miyazakis Det blåser upp en vind och Takahatas The Tale of Princess Kaguya. En charmig och oundgänglig film för såväl Ghibli-fantasten som animennovisen.

TRAILER     KÖP BILJETT

 

over_your_dead_body_530px.jpg

OVER YOUR DEAD BODY

Kuime (Japan 2014)
Regi: Takeshi Miike

En liten teatergrupp repeterar skräckpjäsen Yotsuya Kaidan, som handlar om en ung samuraj som mördar sin trolovades far som motsätter sig sin dotters relation. Skådespelarna rör sig på en roterande scen med en fantastisk dekor. Men problemen från pjäsen börjar allt mer ta sig in i teaterarbetarnas privatliv, och det blir allt svårare att skilja scenkant från backstage. Yotsuya Kaidan skrevs i början på 1800-talet för att framföras som kabukiteater och har filmatiserats ett 30-tal gånger. Men den lika produktive som kontroversielle kultregissören Takeshi Miike gör givetvis något både annorlunda och våldsamt av den klassiska spökhistorien.

TRAILER     KÖP BILJETT

 

tokyo_tribe_530px.jpg

TOKYO TRIBE

Tokyo Tribe (Japan 2014)
Regi: Sion Sono

Håll i er! Sion Sonos galet bombastiska hiphop-musikal liknar inte något annat på festivalen, eller något annat över huvud taget. I en nära framtid styrs Tokyo av sju rappande gäng med extravaganta frisyrer och vässade vapen. Den sadistiska Yakuza-bossen Bubba bestämmer sig för att eliminera de konkurrerande gängen, varpå en visuellt överdådig våldsspiral tar fart. All dialog i filmen rappas, varför den kontroversielle kultregissören Sono har anlitat Japans ledande rappare som skådespelare. Tokyo Tribe är en bisarr, provocerande och underhållande film som närmast attackerar åskådarna. Efter 50 år har det äntligen kommit en gangstermusikal som går upp mot West Side Story.

KÖP BILJETT       TRAILER

 

taksu_530px.jpg

TAKSU

Yokudo (Japan 2014)
Regi: Kiki Sugino

Chihiro och hans hustru Yuri har problem i sitt förhållande, så de bestämmer sig för att fara på en försoningsresa till systern som bor på Bali. Men trippen blir något helt annat. Yuri hittar en strandraggare som älskare, raka motsatsen till tråkige maken, och systern är fullt upptagen med sin graviditet. Som så många moderna människor är de alla helt inne i sig själva. Regissören Kiki Sugino är sedan tidigare känd som skådespelare (Odayaka, GFF 2013) och producent men har i år regidebuterat med två långfilmer och har nyligen utsetts till Asiens filmiska rising star. I Taksu spelar hon den gravida systern Kumi, men låter skickligt de andra skådespelerna växa in i sina roller.

KÖP BILJETT

 

chokolietta_530px.jpg

CHOKOLIETTA

Chokolietta (Japan 2014)
Regi: Shiori Kazama

Chiyoko är en ganska vilsen tonårstjej som drömmer om att förvandla sig till en hund för att slippa vuxenvärldens krav och förväntningar. Fellini och skolans tynande filmklubb är ljusglimtar i tillvaron, men de väcker också smärtsamma minnen av hennes mamma som hon förlorade som barn. Hon träffar Masamune, en några år äldre kille med ett liknande cineastiskt utanförperspektiv på tillvaron, och tillsammans ger de sig med filmkameran i högsta hugg ut på en roadtrip genom ett ödsligt landskap. Fukushima nämns aldrig men jordbävningen, tsunamin och kärnkraftskatastrofen som drabbade Japan 2011 präglar starkt handlingen i Shiori Kazamas (How Old is the River? GFF 1995) stämningsfyllda och bitterljuva drama.

KÖP BILJETT

TILL SAMTLIGA FILMER I SEKTIONEN

japan_webb_collage.jpg