Lone Scherfig får Nordic Honorary Dragon Award

Göteborg Film Festival presenterar stolt 2017 års Nordic Honorary Dragon Award-mottagare: Lone Scherfig.

Utmärkelsen går till en inspirerande nordisk filmskapare vars verk förtjänar särskild uppmärksamhet.

Lone Scherfig är en av sin generations allra främsta nordiska filmskapare. Nyfiket och skickligt har hon experimenterat med olika estetiska uttryck, men det är alltid med kvickhet och skärpa som hon gestaltar komplexiteten, passionen och svärtan i människornas tillvaro, säger Jonas Holmberg, festivalens konstnärliga ledare.

Flerfaldigt prisbelönade danskan Lone Scherfig slog igenom med dogmafilmen Italienska för nybörjare, som vann Silverbjörnen vid Berlins filmfestival 2001. På senare år har hon framför allt varit verksam internationellt, och har bland annat regisserat den trefaldigt Oscarnominerade An Education, publik- och kritikerframgången En dag och den omtalade The Riot Club. Hon har även varit verksam som manusförfattare, till bland annat Andrea Arnolds Red Road och Pernilla Augusts Den allvarsamma leken.

Under festivalen får Lone Scherfigs nya film Their Finest svensk premiär. Det är en helt oemotståndlig komedi om ett filmteams mödosamma arbete med en propagandafilm under andra världskriget. Dessutom visas en retrospektiv med hennes filmer.

Läs mer om filmen här

Biljetterna släpps på lördag den 14:e januari kl 12.00

38515_lone_scherfig.jpg