Medlemsvisning 29 september – Jätten

Johannes Nyholm, filmaren bakom succékortfilmen Las Palmas är nu aktuell med sin hjärtskärande långfilmsdebut! Filmen Jätten har redan blivit uttagen till festivaler runt om i världen såsom Toronto och San Sebastian och i mitten av oktober har den biopremiär i Sverige.

Rikard, autistisk och gravt missbildad, skiljdes vid födseln från sin mor. Nu, 30 år senare, är han övertygad om att få henne tillbaka om han bara vinner de Nordiska mästerskapen i boule. Tänk om han kunde få till det där perfekta kastet, den där magiska känslan när allt klaffar – och vinna den där stora pokalen att visa för mamma. Rikards sköra fysik och en hårt dömande omgivning får inte stoppa honom. Till sin hjälp har han sin bäste vän och tränare Roland, tre klot i skimrande guld och en 50 meter hög jätte.

 

Jätten handlar om utanförskap och hur man hanterar det. Olycka och elände drabbar oss alla. Men det kan oftast sättas i relation till något annat, till någon som har det värre. Jätten bjuder på en värld att ryckas med i där värme och skratt blandas med svärta och mörker. Den är en lovsång till människor i marginalen.

 

Johannes Nyholm (f.1974) väckte stor uppmärksamhet redan med sin första kortfilm Dockpojken (2008) som bland annat visades på festivalen i Cannes. Det gjorde även hans nästa två filmer – Drömmar från skogen (2009) och Las Palmas (2011). Las Palmas tog dessutom hem Guldbaggen för bästa kortfilm och vann pris för bästa kortfilm på Göteborg Film Festival. Johannes Nyholm har även regisserat flera musikvideor. Jätten är hans långfilmsdebut.

 

Biograf Draken 29 september kl 18.30
Svensk biopremiär 14 oktober. 
Filmens längd: 86 minuter
Regi: Johannes Nyholm
Skådespelare: Johan Kylén, Anna Bjelkerud, Christian Andrén
Visningen sker i samarbete med Triart, Garagefilm och Film Väst. 

 

thegiant_bypeoolsson_4.jpg