Nominerade till ett av Nordens största dokumentärfilmspris

Fransk sadomasochism, socialarbetare i Kanada och en amerikansk fristad för dömda pedofiler tas upp i de åtta filmer som nomineras till Dragon Award Best Nordic Documentary 2015. Med sina 100 000 kronor i prissumma är utmärkelsen ett av Nordens största dokumentärfilmspris.

En av de nominerade filmerna är The Look of Silence, Joshua Oppenheimers uppföljare till den omtalade The Act of Killing. Oppenheimer besöker också Göteborg under festivalen och håller en Master Class. 

Magnus Gertten, senast aktuell med Tusen bitar, och de långfilmsdebuterande Frida Kempff och Lina Mannheimer är också nominerade till det prestigefulla priset, liksom Frida och Lasse Barkfors som samtidigt visar sin film i Sundance.

En kul nyhet inför 2015 är att Telia har gått in som partner till priset, som ger den vinnande filmskaparen 100 000 kronor i prissumma – vilket gör det till ett av Nordens största dokumentärfilmspris.

– Årets tävling bekräftar trenden att nordiska dokumentärfilmare ivrigt vänder kameran mot världen, och är verksamma i ett internationellt sammanhang. Vi är också väldigt glada över den höjda prissumman som stärker festivalen som en ledande arena för nordisk dokumentärfilm, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival.

KÖP BILJETTER TILL FILMERNA

Läs mer om de åtta nominerade filmerna nedan. 

 

every_face_has_a_name_530px.jpg

EVERY FACE HAS A NAME
Regi: Magnus Gertten, Sverige.
Den 28 april 1945 anländer skepp med krigsfångar och överlevare från nazisternas koncentrationsläger till Malmö hamn. I journalfilmerna ser vi hundratals anonyma människor stiga i land. Många ler och vinkar medan andra står i skymundan med outgrundliga ansiktsuttryck. Genom ett omfattande researcharbete har filmaren Magnus Gertten följt upp sitt arbete som påbörjades med Hoppets hamn (2011) och sökt upp flera av de som förekommer på bilderna och bett dem berätta sin historia. Resultatet är ett gripande vittnesmål om befrielsens ögonblick. Likväl är det när händelsen sätts i relation till dagens flyktingmottagande som filmen når sin absoluta brännpunkt och identifikationens betydelse för vår empati och solidaritet blir smärtsamt uppenbar. Världspremiär på Göteborg Film Festival.

 

winter_buoy_530px.jpg

WINTER BUOY
Regi: Frida Kempff, Sverige.
I ett grått och kallt Toronto kämpar en grupp socialarbetare med att hjälpa gravida, hemlösa och missbrukande kvinnor till ett liv där de kan få behålla sina nyfödda. Frida Kempffs kortfilmer har prisats flerfaldigt på filmfestivaler världen över och i hennes långfilmsdebut porträtteras dessa otroliga kvinnoöden med enorm visuell kraft. Ibland blir stämningen näst intill meditativ. De fasta bilderna dröjer sig kvar i stunden och låter åskådaren ta tid att reflektera över hur skört livet ibland kan vara – och om vikten av att behålla hoppet. Världspremiär på Göteborg Film Festival.

 

good_girl_530px.jpg

GOOD GIRL
Regi: Solveig Melkeraaen, Norge.
Trots stora framgångar både i hemlandet och internationellt drabbas regissören Solveig Melkeraaen oväntat av en djup depression. Som dokumentärfilmare är vägen till bättring självklar: att göra en film om sjukdomen och om behandlingen – elchocksterapi. En film som behandlar flera tabun och som med stor humor och självkritik riktar kameran inåt mot en både skör och obeskrivligt stark kvinna. Melkeraaen får oss att vilja kämpa mot duktig flicka-syndromet en gång för alla, genom något så otippat som en feelgood-film om depression.

 

pixadores_530px.png

PIXADORES
Regi: Amir Escandari, Finland.
I utkanten av Sao Paulo bor Djan, William, Ricardo och Biscoito. Våld, fattigdom och utanförskap genomsyrar deras liv, men de hittar energi i den polemiska gatukonströrelse som har blivit känd under namnet pixação. Lika våghalsigt som illegalt klättar de unga männen upp på Sao Paolos högsta byggnader för att spreja sina "pixo". Är deras målningar konst eller brottslighet? När de oväntat blir inbjudna till konstbiennalen i Berlin blir kulturkrocken oundviklig och konflikter uppstår mellan den etablerade konstvärldens regler och de fyra bångstyriga gatukonstnärerna.

 

pervert_park_530px.jpg

PERVERT PARK
Regi: Frida Barkfors och Lasse Barkfors, Sverige/Danmark.
Den hårda lagstiftningen i Florida gör att det är svårt för dömda sexbrottslingar att återvända till samhället. De är bannlysta från platser där barn vistas, och deras bostäder registreras, märks ut och publiceras i register och appar. Ingen vill ha en pedofil som granne. Därför har ett hundratal sexbrottslingar bosatt sig i Florida Justice Transitions, en trailerpark som fungerar som fristad för de fördömda. Platsen kallas Pervert Park, och här kan de ha grillfest i fred. Sexbrottslingarna berättar öppenhjärtigt om sina monstruösa brott och svåra livssituation i en intim och inkännande vardagsskildring som inte låter åskådaren komma undan obekväma frågor om vad som är möjligt att förlåta.

 

democrats_530px.jpg

DEMOCRATS
Regi: Camilla Nielsson, Danmark.
I efterdyningarna av det våldsamma valet 2008, vilket resulterade i att Robert Mugabe och hans parti ZANU-PF behöll makten i Zimbabwe, ska en ny konstitution utformas med bred folklig förankring. Två politiska motståndare, Paul Mangwana från ZANU-PF och Douglas Mwonzora från oppositionspartiet MDC utses att leda arbetet, vilket initialt innebär att samla in folkets åsikter om hur landet ska styras. Trots försäkran om att det konstitutionsförberedande arbetet ska få pågå i fred utan påtryckningar från någon part dröjer det inte länge förrän händelseförloppet tar en oroväckande vändning. På nära håll följer vi Mangwana och Mwonzoras arbete och får en unik inblick i det politiska maktspelet i Zimbabwe.

 

look_of_silence_530px.jpg

THE LOOK OF SILENCE
Regi: Joshua Oppenheimer, Danmark.
Genom Joshua Oppenheimers arbete med att filma förövarna från det indonesiska folkmordet, 1965–66, upptäcker en familj som överlevde händelserna hur deras son mördades – och av vem. Familjens yngsta son undrar hur han kan låta sina barn växa upp i ett samhälle där överlevarna skräms till tystnad och folk inte vågar annat än att behandla mördarna som hjältar. I sin jakt på svar bestämmer han sig för att konfrontera alla de som fortfarande lever och var inblandade i mordet på hans bror. Så inleds, genom filmens försorg, en häpnadsväckande och unik dialog. 
Joshua Oppenheimer besöker Göteborg och håller en Master Class under festivalen.

 

ceremony_530px.jpg

CEREMONIN
Regi: Lina Mannheimer, Sverige.
I ett praktfullt hus i Paris samlas människor för sexuella ceremonier i luxuösa miljöer. Hjärnan och hjärtat bakom de erotiska rollspelen är den 83-åriga författaren Catherine Robbe-Grillet. Hon är dominatrixen som kontrollerar händelserna, med en 31 år yngre partner som lovat att underkasta sig hennes minsta vilja. Lina Mannheimer porträtterar en gåtfull, intellektuell och djupt fascinerande kvinna, som har ägnat sig åt sexuella undersökningar både i livet och litteraturen, länge i samspel med maken Alain Robbe-Grillet. De sadomasochistiska ceremonierna gestaltas med intensiv närvaro och filmisk skärpa i denna vackra och tankeväckande debutfilm om åtrå, makt och sidenhalsdukar.

Priset delas ut under Dragon Award-galan på Lindholmen Science Park 31 januari.

nordic_doc_collage.jpg