Nominerade till Startsladden 2015

Åtta filmer har nu valts ut att tävla om Startsladden 2015, festivalens stora kortfilmstävling där vinnaren går hem med nära en halv miljon svenska kronor i form av filmteknik och kontanter. Vinnaren koras vid en prisceremoni den 25 januari.

Vi är utan tvekan Sveriges största arena för svensk kortfilm och varje år premiärvisas drygt 80 nya kortfilmer under de elva festivaldagarna. De Startsladden-nominerade filmerna är några av festivalens mest populära med stort publiktryck och visningarna är slutsålda varje år.

Bland tidigare vinnaren finner vi Pussy have the power av Lovisa Sirén, Gabriel och lasermannen av Babak Najafi (2013), Dance music now av Johan Jonason (2012) och Las Palmas av Johannes Nyholm (2011).

Vid prisceremonin den 25 januari kommer de nominerade filmerna premiärvisas på biograf Draken, innan priset delas ut under en ceremoni på Pustervik. 

Bakom priset står Svenska Filminstitutet, SVT, Teaterförbundet, Film i Väst, Folkets Bio, Europa Foley & ADR, Dagsljus, Independent kostym, Ljudfadern, Wallin Filmljus AB och Shoot & Post.

Läs mer om de åtta nominerade filmerna nedan.

 

audition-530px.png

AUDITION 
Regi: Lovisa Sirén
Etablerade manliga skådespelare bjuds in till audition. Under provfilmningen försöker den kvinnliga regissören få dem att gestalta något som triggar deras försvarsmekanismer.

Lovisa Sirén är verksam som regissör och klippare i Stockholm. År 2012 gick Lovisa ut från Konstskolan i Stockholm. Hennes film Pussy Have The Power vann Startsladden 2014. 

 

jagvillnadig530px.png

JAG VILL NÅ DIG
Regi: Victor Lindgren
Systrarna Elin och Jennies föräldrar är separerade och har en infekterad relation. Skildrat ur systrarnas perspektiv bevittnas hur barnen dras in i föräldrarnas intriger.

Victor Lindgren är född 1984 i Holmsund. Han har jobbat med film sedan gymnasiet och är numera delägare i Bautafilm. Victors senaste film Ta av mig belönades med en Teddy Award på Berlinale 2013. 

 

cupcake-530px.png

CUPCAKE
Regi: Jane Magnusson
Lena och Karin har under åren kommit varandra väldigt nära. När den annalkande friheten närmar sig vänds det som borde vara positivt till något hänsynslöst och känslomässigt upprivande.

Jane Magnusson är filmmakare, författare och journalist. Hon har pluggat film på Brown University i, USA samt regisserat dokumentärerna Ebbe – the movie och Trespassing Bergman (med Hynek Pallas). Cupcake är spelfilmsdebuten. 

 

norra530px.png

STOERRE VAERIE (NORRA STORFJÄLLET)
Regi: Amanda Kernell
Elle har tagit avstånd från sina samiska rötter. För första gången på många år återvänder hon till sin hembygd tillsammans med sin son och sitt barnbarn för att närvara på sin systers begravning.

Amanda Kernell föddes i Umeå 1986 och examinerades från den fyråriga regiutbildningen vid Den Danska Filmskolan 2013. Hon har sedan dess stått bakom ett flertal prisbelönta kortfilmer för – och med – unga. 

 

punkt9valavandrevicetalman530px.png

PUNKT 9: VAL AV ANDRE VICE TALMAN
Regi: Maximilien van Aertryck
I en okommenterad iakttagelse av valet av Björn Söder till andre vice talman skildras demokratins verkningslösa opposition.

Maximilien Van Aertryck är född 1989 i Paris. Punkt 9 är hans tredje dokumentärfilm. I vår sänds hans nästa film Extramaterial på K-Special. Sedan 2013 är Maximilien en del av Plattform Produktion. 

 

pojkarna530px.png

POJKARNA
Regi: Isabella Carbonell
Markus sitter på en anstalt för unga sexualförbrytare. Hans enda vän är den nyckfulle och våldsamme Tobias, som ännu inte vet skälet till varför Markus är där.

Isabella Carbonell, regissör och manusförfattare, född och uppvuxen i Stockholm. Hon har skrivit och regisserat kortfilmerna Min vän Josef (2010),
Tornado (2012) och Min syster, Alex (2014). Hon har även en bakgrund som musikvideoregissör. 

 

varn530px.png

VÄRN
Regi: John Skoog
Bilden glider längs med en märklig armerad byggnad. Genom fragmentariska intervjuer berättar olika människor om mannen som uppförde den, en man som både skrämde och fascinerade dem.

John Skoog föddes 1985 i Kvidinge. Han utbildades vid Staedelschule i Frankfurt och blev klar 2012. Han har blivit nominerad till Startsladden en gång tidigare – med Sent på jorden 2011. 

 

mommy530px.png

MOMMY
Regi: Milad Alami
En ung kvinna vill trots mammarollen fortsätta hänga med sina kompisar och bjuder hem dem på fest. I en icke moraliserande skildring ställs den ohälsosamma miljön mot kärleken mellan mor och dotter.

Milad Alami är född 1982 och utbildad regissör vid Den Danska Filmskolan med avgång i 2011. Han har regisserat flertal prisbelönade kortfilmer, bland annat Nothing can touch me (2011), Mini (2014) och Void (2014). Den sistnämnda visades i Director’s Fortnight i Cannes 2014. 

startsladden-2015-kollage.png