Nu är filmfesten igång!

Med konferencieren Nina Zanjani vid rodret inleddes den 39:e Göteborg Film Festival med en stjärnspäckad ceremoni på biograf Draken. Världspremiären av Yarden blev startskottet för tio fullspäckade festivaldagar.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke öppnade festivalen:
– Min uppfattning är att filmfestivaler blir mer och mer viktiga. Högkvalitativa festivaler som Göteborg Film Festival är arenor för konstnärer, producenter, filmarbetare och publik att mötas. Inte minst är det en kraftfull manifestation för konstnärlig frihet och yttrandefrihet, sade kulturministern i sit tal. 

Festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg uppmärksammade vikten av mångfald inom filmen: 
– Vi lever i en tid när vi bygger nya, både mentala och fysiska, gränser mellan nationer och mellan människor. I en tid som denna, tror jag att det har aldrig varit så viktigt att se film, och att se olika typer av film. Filmer som skildrar världen från olika platser, ur olika perspektiv och av olika estetik – film där många röster kommer till tals. 

Filmen Min Lilla Syster, som fick sin världspremiär på fjolårets festival, vann Göteborgs Stora Filmpris på 50 000 kronor som togs emot av filmens regissör Sanna Lenken och producent Annika Rogell. 2016 års Mai Zetterling-stipendium tilldelades Linda Västrik. Därefter fick biografgästerna se premiärer av festivalens vinjettfilm, kortfilmen Moms on Fire av Joanna Rytel och årets invigningsfilm Yarden av Måns Månsson

Se fler bilder från invigningen


   

alice-webb.png
alice2-webb.png
invigning_inessebalj_9425-1.jpg
invigning_inessebalj_9238-1.jpg
invigning_inessebalj_9097.jpg
invigning_inessebalj_9258.jpg
invigningsfestviolettakovacka_41a3817.jpg
invigningsfestviolettakovacka_41a3702.jpg
invigningsfest_ellenhamlet19.jpg
invigningsfest_ellenhamlet1.jpg