Nyskriven filmmusik till 40-årsjubileum

Inför festivalens 40-årsjubileum nästa år slår vi ordentligt på den stora trumman tillsammans med Göteborgs Symfoniker som framför livemusik till film i Göteborgs Konserthus. Samarbetet når alltså nya höjder när helt nyskriven musik av Mats Larsson Gothe framförs till stumfilmklassikern Körkarlen.

– Körkarlen är kanske den allra bästa svenska filmen genom tiderna, och att kunna visa den på det här sättet känns fantastiskt. En tonsättare och en symfoniorkester av den här kalibern gör det här till ett evenemang av högsta internationella klass, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på festivalen.

Filmen Körkarlen bygger på en bok av Selma Lagerlöf som i regi av Victor Sjöström hade sin premiär på biografer 1921. Victor Sjöström spelar själv den försupne David Holm, som på väg mot undergången får besök av körkarlen som visar vad hans handlingar fått för konsekvenser. Med sina teman om den ovillkorliga kärleken, fattigdomens råhet och livets prövningar för människor som hamnat utanför ett samhälle där döden ständigt hotar är Körkarlen högst aktuell.

Tonsättaren Mats Larsson Gothe har varit verksam som kompositör sedan 1995 och fick sitt genombrott med operan Poets and Prophetess. Han följde upp det med ytterligare en succé, helaftonsoperan Blanche och Marie som bygger på P.O Enquists roman Boken om Blanche och Marie. Verket gjorde stor succé på Norrlandsoperan 2014 och nominerades till International Opera Awards 2015.

Föreställningsdagar för Körkarlen är 2, 3 och 4 februari 2017 och biljetterna släpps 3 september. 

korkarlen-606px.png
gothe-606px.png
korkarlen_c1921_ab_svensk_filmindustri.jpg
gothe2-606px.png