Nytt tv-pris för bästa manus

Göteborg Film Festival tar nästa steg i sin satsning på tv-drama och instiftar Nordens första pris för bästa manus. Det nya priset heter Nordisk Film & TV Fonds Pris, har en prissumma på 200.000 kronor och delas ut den 2 februari.

De senaste åren har Norden vuxit fram som en av världens mest intressanta regioner för tv-drama. Genom branschsatsningen TV Drama Vision har Göteborg Film Festival etablerat sig som den viktigaste mötesplatsen i Norden för den internationella tv-branschen, något som förra året också gjorde avtryck i det publika programmet. Nordiskt tv-drama fick en helt egen sektion, vilket visade sig vara ett succédrag. Då visades bland annat Det mest förbjudna, Trapped och Follow the Money. Pricken över i:et blir nu ett nytt pris för bästa manus.

–    Nordiskt tv-drama håller en hög internationell nivå, så det är självklart för festivalen att fortsätta satsa på tv. Det känns särskilt roligt att priset går till manusförfattaren, eftersom starka manus är själva motorn för lyckade tv-serier. Och vi har många intressanta manusförfattare i Norden som förtjänar mer uppmärksamhet, säger festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg.

Göteborg Film Festival lanserar priset tillsammans med Nordisk Film & TV Fond som också står som finansiär.

–    Vi är huvudfinansiären bakom många coola, gränsöverskridande nordiska tv-dramaserier. Med det här priset belyser vi den kunskap och fantasi som krävs för att skapa roller och berättelser som verkligen fångar publiken. Att det är på just Göteborg Film Festival som vi delar ut priset är en självklarhet. De kom med sin tv-plattform TV Drama Vision innan alla andra och arbetar långsiktigt och dynamiskt, säger Nordisk Film & TV Fonds vd Petri Kemppinen.

De nominerade tv-serierna offentliggörs vid festivalens programsläpp den 10 januari 2017. Vilken serie det blir som vinner förstapriset bestäms av en internationell jury som presenteras i mitten av december.

thorvall-svt.jpg