Samiskt fokus på nästa års festival

– Samisk film är hetare än någonsin. Därför riktar vi strålkastarljuset mot norr, säger festivalens konstnärliga ledare Jonas Holmberg. Vid nästa års Göteborg Film Festival är samisk film ett av festivalens fokus!

Sápmi sträcker ut sig över stora delar av norra Sverige, Norge, Finland och Ryssland. På filmkartan har området ofta fungerat som exotisk kuliss i andras berättelser, men de senaste åren har samiska filmskapare tagit allt mer plats med sina egna historier. Det har skapats ett samiskt filminstitut och den samiska filmproduktionen har växt och blivit allt mer intressant.

– Sápmi har utvecklats till en väldigt spännande filmregion, med en ny generation intressanta regissörer. Det är både konstnärligt och politiskt angeläget att ta ett större grepp på den samiska filmen, säger Jonas Holmberg.

Det kanske främsta exemplet på den nya samiska filmen är Amanda Kernells internationellt hyllade Sameblod. Filmen handlar om en flicka på 1930-talet som bestämmer sig för att bryta med sitt samiska ursprung. Sameblod får svensk premiär på Göteborg Film Festival och är en av de nominerade filmerna till det åtråvärda priset Dragon Award Best Nordic Film. Totalt åtta filmer är med i tävlingen med en prissumma på en miljon kronor som delas ut i samarbete med Volvo Car Group, Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad.

– Det känns otroligt roligt att få komma tillbaka till Göteborg Film Festival med min första långfilm efter att ha visat nästan alla mina kortfilmer där sedan den första för tio år sedan. Göteborg är ju Nordens största filmfestival och att bli inbjuden för att tävla med toppskiktet känns väldigt, väldigt stort, säger Amanda Kernell.

Utöver Sameblod kommer flera nya samiska lång- och kortfilmer visas under rubriken Fokus: Sápmi. Satsningen innehåller också ett retrospektiv som uppmärksammar den samiska filmhistorien, och en fördjupande diskussion om samisk film kommer äga rum i festivalens seminarieprogram. I fokuset ingår dessutom ny kortfilm som publiken kan ta del av på festivalens digitala filmtjänst drakenfilm.se.

Förutom djupdykningen i samisk film ordnar festivalen en stor samisk fest på klubben Yaki-Da 1 februari. Uppträder gör bland annat ÁRA, Maxida Märak och spoken word-artisten Mimie Tim Märak, kända från SVT:s Sápmi Sisters.

Se några av filmerna som ingår i Fokus: Sápmi nedan.

Fler titlar presenteras vid programsläppet den 10 januari.
 Kaisa's Enchanted Forest 
Kuun metsän Kaisa
Regi: Katja Gauriloff

Under 1930-talet får underliga drömmar den schweiziske författaren Robert Crottet att bege sig till de norra delarna av Finland. Där lär han känna den skoltsamiska sierskan och historieberättaren Kaisa. Genom ett imponerande arkivmaterial och färgstarka animationer levandegör Kaisas ättling, Katja Gauriloff, deras livslånga vänskap, skoltsamiska legender och de händelser som drastiskt kom att förändra skolternas livsvillkor under andra världskriget. Sameblod 

Sámi Blood
Regi: Amanda Kernell


Tonåriga Elle Marja går på en internatskola för samiska barn, där hon utsätts för rasbiologiska undersökningar och trakasseras av omgivningen. Hon bestämmer sig för att ge upp sin samiska identitet och söka ett nytt liv i söder. Amanda Kernells visuellt slående debutfilm är både ett starkt och nyanserat porträtt av en flickas uppväxt och en rasande uppgörelse med den svenska statens koloniala övergrepp mot den samiska befolkningen.
 Me and My Little Sister 
Sparrooabbán
Regi: Suvi West


Regissören Suvi Wests lesbiska lillasyster Kaisa har under uppväxten lidit av de konservativa och religiöst färgade värderingar som alltjämt präglar deras samiska hembygd. I en närgången och personlig dokumentär följer vi dem i deras strävan att stå upp mot de rådande normerna och ifrågasätta deras ursprung, men det blir samtidigt en utmaning som kommer slita på deras systerskap.
 


Solens son 
Son of the Sun
Regi: Gunilla Bresky

Musikern, författaren och konstnären Nils-Aslak Valkeapää blev under slutet av 60-talet en förgrundsgestalt inom den samiska kulturen. Hans modernisering av jojken, som länge dolts i det tysta, kom att göra honom välkänd även långt utanför Sápmi. Regissören Gunilla Bresky tecknar i Solens son ett finstämt personporträtt av Nils-Aslak som i hög grad personifierade den samiska kulturens kamp och återvunna stolthet under andra hälften av 1900-talet. 

Fokus: Sápmi genomförs i samarbete med International Sámi Film Institute. Retrospektivet genomförs i samarbete med Cinemateket i Sverige, Norsk filminstitutt, Finlands filmstiftelse och Nationella audiovisuella institutet i Finland.

15_sameblod_still_credit_print.jpg
15_sameblod_still_credit_swe_print_0.jpg