Sju asiatiska skräckmåsten

Tortyr, vampyrer, avskurna kroppsdelar och odöda barn som rör sig mellan dimensionerna. Alla är de ingredienser i våra tips på bra asiatisk skräck.

Halloween-helgen är över oss. Och vad passar väl då bättre än att tipsa om ett gäng riktigt läskiga asiatiska skräckisar? Det handlar om mörk, långsam och suggestiv skräck som skiljer sig rätt markant från de Hollywood-patenterade jump scares som vi så ofta matas med.

Vissa har du säkert sett, och andra är små pärlor som kan ha hamnat utanför radarn. Hur som helst, förbered dig på att bli rädd. 
 

Thirst (Bakjwi), Chan-wook Park, Sydkorea, 2009
 

thirst_park_chan-wook2.png


Chan-wook Park som tidigare ligger bakom den makalösa hämndtrilogin med filmen Oldboy som höjdpunkt, har här tagit sig an vampyrtematiken. Filmen handlar om den tillbakadragne Sang-hyeon som är katolsk präst och arbetar på ett sjukhus. En dag bestämmer han sig för att delta i ett medicinskt experiment som får problematiska följder…

Finns att se gratis (första månaden) på vår filmstjänst Draken Film.
 

Ringu, Hideo Nakata, Japan, 1998
 

4_-ringu-tv-scene-1.jpg


Filmen som på allvar fick västvärlden att få upp ögonen för japansk skräck. Hideo Nakata berättar mästerligt om en hyfsat obehaglig flicka som dödar alla som sett en viss videokassett. Stämningsfullt, långsamt, mörkt och lågmält. Ljusår bättre än den amerikanska remaken.
 

Dark Water (Honogurai mizu no soko kara), Hideo Nakata, Japan, 2002
 

dark_water.jpg


En mamma och hennes 6-åriga dotter flyttar in i en ny lägenhet som är allt annat än varm och mysig. En före detta hyresgäst gör sig påmind och plötsligt börjar det läcka in vatten överallt. Kallt, blött, ogästvänligt och riktigt jäkla läskigt.
 

Audition (Ôdishon), Takashi Miike, Japan, 1999
 

audition.jpg


Inte världens läskigaste film, men väl så… besvärande att titta på. En änkeman går på en slags audition för att hitta en ny kvinna i sitt liv. Den han till slut fattar tycke visar sig ha en rätt problematisk inställning till hur man visar kärlek. Rekommenderas för fans av kanyler och andra spetsiga föremål.
 

Pulse (Kairo), Kiyoshi Kurosawa, Japan, 2001
 

kairo_ghost.png


Vi har sett varelser som terroriserar mänskligheten via tv:n och mobiltelefonen, så varför inte via internet? Efter att en i kompisgänget tagit livet av sig börjar märkliga saker hända de unga Tokyo-borna. Hur kan det vara så läskigt med en stillastående person i en källare?
 

Noroi, Kôji Shiraishi, Japan, 2005
 

noroi.png


Om man gillar själva upplägget i Blair Witch Project men inte är nöjd med resultatet så är den här filmen ett måste. Handlar om en dokumentärfilmare som är besatt av paranormala fenomen länkade till demonen Kagutaba. Skrämmande verklighetstrogen found footage fake-dokumentär.
 

The Host (Gwoemul), Joon-Ho Bong, Sydkorea, 2006
 

thehostpic.jpg


I The Host får befolkningen i storstaden Seoul bevittna en underlig varelse som hänger under en av stadens broar. Detta till synes monsterliknande djur börjar sedan attackera och döda människor i dess väg. Är mer komplex än vad man kan tro.

Finns att se gratis (första månaden) på vår filmtjänst Draken Film.

sjuasiatiska.jpg