Tv-priset för bästa manus går till Nobel

Nordisk Film & TV Fond Prize för bästa tv-drama-manus, med en prissumma på 200 000 kronor, går till Nobel och författarna Mette.M. Bølstad och Stephen Uhlander. Det är Nordens första pris för tv-drama-manus och det delades ut idag ut på Göteborg Film Festival och TV Drama Vision.

Juryns motivering löd: Manuset är ett precist, välstrukturerat och solitt drama som gjorde oss beroende. Dramat är starkt, oförutsägbart med en ny känsla av realism. Historien är spännande, och fungerar väl som metafor för en global osäkerhet mellan krig och fred. Vi ville verkligen gå djupare... och fortsätta titta. Manuset har en imponerande komplexitet och ändå konsekvens, inga lösa trådar, Det finns inga filter gentemot sanningen. Allt är transparent, men ändå fascinerande. Rått och ärligt.
Vi kände också en god balans mellan krigssituationen och det privata livet som kan locka både män och kvinnor. Det är en historia om att vara förälder, en historia om att vara man. Genom att föra in familjen i historien blir den relevant för både en global och blandad publik.
Karaktärerna är både tilldragande och komplexa. De är starka men har flera lager och som tittare vill du fortsätta följa deras öden. Där finns en hjälte, men de som finns runt honom finns inte bara där för att stödja honom utan visar sig vara lika viktiga som han.


I juryn satt Lars Blomgren (vd och producent Filmlance, Sverige), Gudrun Giddings (vd och producent G4C Innovation, USA), Isabelle Péchou (internationell dramakonsult, Danmark/Frankrike) och Leena Virtanen (film- och tv-kritiker, Finland).

Nobels två första avsnitt visades på årets filmfestival. NRKs serie balanserar skickligt storpolitiskt nervpirr med nära personporträtt i en högpulsthriller där mycket står på spel. (Läs mer om Nobel)

De senaste åren har Norden vuxit fram som en av världens mest intressanta regioner för tv-drama. Genom branschsatsningen TV Drama Vision har Göteborg Film Festival etablerat sig som den viktigaste mötesplatsen i Norden för den internationella tv-branschen.

Göteborg Film Festival lanserar priset tillsammans med Nordisk Film & TV Fond som också står som finansiär.

tvprisbild3.jpg